Schoon water in de recreatieplassen


GroenLinks en Water Natuurlijk willen gezamenlijk optrekken.

Het Paterswoldsemeer is één van de drukst bezochte recreatieplassen van de provincie Groningen en gaat binnenkort behoorlijk op de schop.  Er worden aanpassingen gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren en het recreëren nog aantrekkelijker te maken. GroenLinks en Water Natuurlijk willen graag dat je vanaf je bootje een vakantiegevoel kunt ervaren, met je ogen open onderwater kunt zwemmen zonder het gevoel te krijgen in slootwater te zwemmen en dat het een gezonde leefplek voor vissen is.

Maar er zijn nog veel meer potentiële waterparels in onze prachtige provincie waar regelmatig problemen zijn met de waterkwaliteit waardoor er bijvoorbeeld niet meer gezwommen kan worden. Zo wordt er op de zwemlocaties in het Lauwersmeer en de Lettelberterplas de laatste jaren regelmatig blauwalg aangetroffen. De lijst van recreatieplassen is gelukkig lang maar de waterkwaliteitsproblemen zijn wisselend.

Er zijn verschillende oorzaken voor een slechte waterkwaliteit.  Een ervan is de verandering van het klimaat; de temperatuurstijging veroorzaakt een snellere groei van blauwalg en bacteriën.  Kandidaat Statenlid Hans-Paul Klijnsma: “Om verdere klimaatverandering tegen te gaan zet GroenLinks al jaren stevig in op de energietransitie naar duurzame energie.

Een tweede oorzaak van slechte waterkwaliteit is het overschot aan voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor in het water.  Deze stoffen komen vaak uit de landbouw.  Hervorming van de landbouw is niet alleen belangrijk voor verbetering van dierenwelzijn, biogassenuitstoot, maar ook voor het verbeteren van de waterkwaliteit in Groningen.  Natuur-inclusieve landbouw zal de weg naar succes in de toekomst zijn.”

Paul Tameling, lid van het algemeen bestuur voor Water Natuurlijk Noorderzijlvest: “Wij streven naar een duurzaam watersysteem waarbij de biodiversiteit groot is. Daarom willen wij met GroenLinks samen, en graag mét gemeenten onderzoeken uitvoeren en maatregelen nemen om de problemen tegen te gaan zodat we zorgeloos kunnen recreëren in schoon water in onze waterparels van onze provincie.”

GroenLinks en Water Natuurlijk stellen daarom voor om te de oorzaken van de blauwalg te onderzoeken. Het beïnvloeden van de samenstelling van de onderwaterdiertjes of het opvangen van overmaat aan fosfaat op een natuurlijke manier zijn methoden die we graag effectief willen toepassen.

Please follow and like us:

One comment on “Schoon water in de recreatieplassen

  1. 8 maart 2019 Aaltje Lucassen

    Paul verdient onse stem

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *